ce iti trebuie (sau instrumentele unui arhitect)

calitățile necesare
instrumente de lucru
structura cursului

 

1. Echere

 

De toate tipurile, la 45, la 60, de la Arda, sau cercare.

 

2. Teu

 

Preferabil unul fix si din plastic, fara posibilitatea ajustarii unghiului. De la Arda, ca in imagine, e cel mai ok.

 

3. Creioane

 

Nu creioane mecanice, nu iti ofera aceeasi libertate de miscare. Creioane simple, eventual un set de la HB la 8B.

 

4. Radiera

 

Poate fi plastica sau elastica, dar cea mai comoda si universala in intrebuintare e cea din imagine.

 

4. Foi A2

 

Preferabil semiciocan, albe, galbui, verzui, tu decizi, dar format A2.

 

6. Tub

 

El va fi cel care iti va transporta operele de arta, prin urmare incearca sa iti iei unul mai incapator, ca cel din imagine, de diametru 10cm.

In primul rand, vom vorbi despre ce iti trebuie la nivel psihic, pentru ca fara aceste trei caracteristici, nu te poti apuca sa inveti nici macar cum sa gatesti. 

 

1. Perseverenta

 

Pentru a intelege asta trebuie sa mentionez cei doi pasi majori in invatarea desenului: primul este invatarea modalitatii de exprimare prin desen(mai precis manuirea mecanica a creionului pe hartie); o data stapanit acest pas, se poate ajunge la cel de-al doilea, si anume ce anume exprimam prin desen, concentrarea noastra axandu-se exclusiv pe CE desenam, nu pe CUM desenam. Pe scurt, mai intai invatam CUM si pe urma CE

Pentru primul pas, este necesar efortul cel mai consistent, iar pentru al doilea, cel mai consecvent. Prin urmare, daca vrei sa incepi, trebuie sa iei in calcul perseverenta.

 

2. Open-mind and open-ears

 

Daca pornesti de la premisa "eu stiu, ma descurc" sau "astea sunt sfaturi pentru incepatori" te asigur ca nu vei asimila la fel de multe ca cei care pornesc la drum pe principiul "tabula rasa" si sunt dornici sa afle cat mai multe.Sunt foarte multe informatii care par evidente in momentul in care le auzi, dar care se pierd in procesul desenului si care, reamintite, te pot ajuta sa iti cizelezi atat mana cat si vederea in spatiu. Pe scurt, trebuie sa vrei sa inveti cu adevarat.

 

3. Punctualitatea

 

Nu cred ca e necesar sa elaborez acest punct. Daca se hotaraste de comun acord o ora de intalnire, de predare, de relaxare, nu se admit intarzieri decat motivate intr-un mod serios. O persoana care intarzie nu poate fi considerata o persoana serioasa, din moment ce nu isi respecta un angajament.

 

In al doilea rand, vom vorbi despre ce iti trebuie la nivel fizic, fara de care desenul ramane doar in stadiul de idee.

La inceputul sedintei, ne incalzim mai intai emisfera dreapta a creierului, rezolvand niste exercitii de logica.

(durata 10 minute)

Dupa care, ne incalzim emisfera stanga a creierului, printr-o schita la mana libera bazata pe observatie (obiecte pe care le studiati), proportie, compozitie sau problem-solving.

(durata 30 minute)

 

Dupa, prezentam temele din cursul saptamanii. Vor fi lipite una langa alta si le vom nota, discuta, analiza in paralel. Astfel reusiti sa invatati atat din greselile si reusitele voastre personale cat si din a celorlalti. Si cum desenul "se fura", de cele mai multe ori veti constata ca ati invatat mai multe din exemplele celorlalti. (durata 30 minute)

 

Dupa etapa aceasta, voi tine un mic curs, bazat pe tema din ziua respectiva, in care voi explica ce si cum si mai ales de ce. (durata 50 minute)

 

Dupa curs, o pauza sumara de 10 minute, in care se vor imparti si analiza temele. 

Cand se termina pauza, urmeaza cele 2 ore  de desen pe baza temei primite. (cu indicatiile mele pe parcurs)

In ultimele 30 de minute, lipim plansele, analizam, notam si primim tema pentru data viitoare.

 

La fiecare curs veti primi suport cu ceea ce ati invatat in ziua respectiva (dosare A4) pentru a va putea reaminti pe parcursul studiului individual, chiar si acasa.